Hvad er en antenne?

En antenne bruges til at modtage signaler til at se tv og høre radio. Antennen er typisk et metalrør, metaltråd eller et ledningssystem, der kan modtage elektromagnetiske bølger, som i dag også kan vise digitale radio- og tv-signaler via en tagantenne. Hvis du dog placerer en antenne, der skal vise digitalt tv, er et nødvendigt at det er en UHF-antenne, og at du derudover også har et moderne tv eller en særlig tv-boks.

Hvor skal antennen placeres?

Antenner kan monteres forskellige steder afhængigt af antennens model og dine modtagerforhold. Tommelfingerreglen er dog, at en antenne skal placeres højt, og jo dårligere modtagerforhold du har, jo højere bør den placeres. Det kan f.eks. være nødvendigt med en tagantenne, der f.eks. monteres på husgavlen eller skorstenen. Har du dog gode modtagerforhold, kan du ofte nøjes med en stueantenne med en forstærker. Det er vigtigt, at antennen monteres godt fast, hvis den er på taget, da den ofte er udsat for vind og regn. Den bør derudover også gøres fast med rustbeskyttede beslag, så antennen bliver mere slidstærk over for vejret.

Skal man søge byggetilladelse?

Der er ikke nogen byggetilladelser du skal søge efter, når du har tænkt dig at opsætte en antenne. Den må også gerne rage over hustaget, men dog ikke mere end 5,5 meter, da det begynder at blive svært at sætte antenne korrekt fast. Det er også tilladt at din antenne bærer forskellige antenner til forskellig radio og tv.

Hvilke love og regler gælder?

Hvis du ønsker at sætte en antenne højere op end 5,5 meter over hustaget, skal du søge en byggetilladelse hos din kommune. Der kan også være eventuelle regler i din lokalplan for din grund, der f.eks. sætter begrænsninger for størrelse og placering, og derfor kan det være en god ide at kontakte den tekniske forvaltning i din kommune, hvis du er i tvivl.